Што доколку производот не сакаат да ви го вратат?

Што доколку производот не сакаат да ви го вратат?

Ознаките купената роба не се враќа не се дозволени со законот. Купената роба се враќа вели законот и тоа дури и ако не ви се допаѓа бојата.

Сервис на купени апарати законот децидно кажува само до 3 пати а после мора да ви дадат нов апарат или да ви ги вратат парите..

При купување одреден производ, кој од било какви причини не одговара по форма или намената за која е купен – трговецот е должен да ви ги врати парите. Но често се случува, наместо пари, продавачот да ве убедува дека можна е само замена.
Во законот јасно стои дека трговецет е должен да ги врати парите, но само ако замената се врши во рок од 15 дена, производот не е носен или оштетен и се чува фискалната сметка.

Токму за ова има најмногу поплаки од граѓаните. Се жалат дека трговецот ги условува дека е можна само замена со друг производ, веројатно за ди си го задржат прометот.

Од Организацијата за заштита на правата на потрошувачите велат дека има поплаки и при купувањето на техничка опрема. Согласно законот – ако производот е под гаранција, а не работи, трговецот е должен , да му даде друг производ во замена додека истиот се сервисира.

-Ако три пати производот се сервисира, тогаш трговецот е должен да му даде нов производ.

loading...

Ознаки:

 • Главен и одговорен уредник на Arena.mk, безбедносен инжинер во изградба. Човек, кој смета дека со доволна количина на кофеин, може да се завршат сите дневни обврски.

  Можеби ви се допаѓа и

  Кој ветил излез од затвор на албански нарко-дилери?

  Изгледа дека во Македонија навистина се прави она што неколку поединци го сакаат… Шпетим ...

  Галерија: Невремето во Струмица

  Силно невреме проследено со пороен дожд ја зафати Струмица вчера попладне околу 16.30 часот. Дождот ...