Исповед на војник од Босна: Чекав на ред да силувам 12 годишно девојче, но тоа...

Исповед на војник од Босна: Чекав на ред да силувам 12 годишно девојче, но тоа…

Ова сведочење на Јасмин Шљива, пред истражните органи на Република Српска, кој го даде година дена после потпишувањето на Дејтонскиот договор, во кој отворено зборува за ѕверските злосторства на Армија на БиХ над Србите кој останаа во Сараево, и изживувањето на жените и заробениците.

Според неговото сведочење, тој и Јусуф Лендо, Сувад Милиќ и припадници на 10-тата Бригата на Армијата на БиХ, во текот на војната ѕверски се изживувале над жените и девојчињата од српска националност.

Во повеќето случаеви, во монструозните случаеви, се менувале и повеќе од 20 војници, задоволувајќи се со една жена, која после здобиените повреди од самиот чин, умирала. Сакиб Пушкар, воено лице кое било во голема мерка одговорно за етничкото чистење на Србите од Сараево, исто така учествувал во овие ѕверски злосторства.

Шливо, кој бил припадник на 10тата бригата под водство на Мушан Топаловиќ Цаца сведочел за многу злосторства кој ги правела армијата на Бих во текот на војната.

Овој борец, кој бил припадник на Армијата до 1995 година, според сопствената изјава заболел од епилепсија поради што е прогласен за воено неспособен.

“Кон крајот на февруари 1993 година, Јусуф Лендо и Сувад Милиќ довеле дванаесет години старо девојче од српска националност. На девојчето му ја отстраниле целата облека, а Јусуф Лендо на детето раката му ја врзал за креветот.

Тој прв го извршил силувањето, а потоа истото го направиле и Сувад Милиќ, Хоџа Амир, Љаљаљ Енвер и Кајаниј Ферид.

Детето плачело цело време, кога Кајаниј започнал да го силува, девојчето умрело. Јас, исто така имав намера да учествувам во силувањето, но детето почина. Телото на девојчето Јусуф Лендо го стави во кеса за ѓубре и го фрли во јама, раскажува Шливо.

Несреќното девојче била само една во низата Србинки кои се силувани и мачени до смрт. Во Април истата година, Јусуф Лендо ја довел Рената Р. (19). Силувањето траело неколку часа, кога дваесетиот војник ја силувал, Рената починала.

Според проценките на Шлива, само во текот на 1993 година, во просториите на јуришната чета, силувани се околу 50-60 девојки и жени.

“Присуствував на сите силувања поради обврски во единицата, како и поради тоа што секогаш бев повикуван”, изјави Шљива на сведочењето и ги опиша злосторствата кои ги извршувале.

“Непосредно пред силувањето на девојчето, Самир Бејтиќ во просторијата на јуришната чета ја довел наставничката по српскохрватски јазик Недељка Л. (32). Ја силувале околу 20 до 25 припадници на јуришната чета. Наставничката преживеала и денес предава босански јазик во истото училиште во кое тогаш работеше”, изјава Шљива.

Сејо Кадиќ Гуз заклал Србин бидејќи имал жена со потекло од Хрватска, го обвинил дека има оружје во станот. Кадиќ ја донел и неа на „Казаните“ да гледа. Тука припадниците на јуришната чета, ја силувале пред нејзиниот сопруг.

Позната е приказната и за силувањето на девојката Јагода Ј. (19) која ја убиле браќата Зорниќ. На несреќната девојка нанижале гуми, ги запалиле и ја пуштиле да се тркала на општата веселба на војниците.

Покрај имињата кои Шливо ги наведе во своите сведочења, името Сакиб Пушкар посебно се истакнува кога е во прашање етничкото чистење на Сараево, како и бројни силувања на жени и деца.

loading...

Ознаки:

 • Главен и одговорен уредник на Arena.mk, безбедносен инжинер во изградба. Човек, кој смета дека со доволна количина на кофеин, може да се завршат сите дневни обврски.

  Можеби ви се допаѓа и

  Што се крие длабоко во шумата на 15 километри од Кичево?

  Свињиште, планинско село на 15 километри од Кичево, веднаш покрај патот за Демир Хисар. ...

  Русија објави детални информации за нивната електронска бомба

  Руската војска поседува електронска бомба со која може да онеспособи цела американска морнарица, барем ...

  Хакерот кој влезе во тајните бази на НАСА откри што видел во врска со вонземјаните

  Гери Мек Кинон е еден од најпознатите хакери на денешницата, а таа „титула” ја ...