Како изгледа новиот континент?

Како изгледа новиот континент?

Научниците на планетата Земја открија уште еден континент, кој го нарекоа Зеландија, а кој се крие во Тихиот Океан, а од кој Нов Зеланд е само еден мал дел од неговата површина.

Тоа е резултат од неодамна објавеното истражување кое го правеа единаесет научници, утврдувајќи дека Нов Зеланд и Нова Каледонија всушност се дел од 4,9 милиони квадратни километри големо парче континентална кора која се одвоила од Австралија, пренесува RT.

„Ова не е ненадејно откритие, туку постепено осознавање“

Студаијта која ја објави Американското геолошко друштво покажува дека 94% од површината на тој континент се нашла под вода уште пред повеќе од 25 милиони години, и тоа како резултат на исчезнување на кората пред суперконтиненталниот распад. Научниците до тоа сознание дошле користејќи напредна технологија со гравитациски карти.

„Научната вредност на класифицирањето на Зеландија како континент е многу поголема од обично додавање на неговото име на пописот на постоечки континенти“, тврдат истражувачите, потенцирајќи дека тоа не е „ненадејно откритие“, туку „спознание до кое се дошло постепено“.

„Тоа што еден континент може да биде потопен, но не и фрагментиран, укажува на интересна геодинамика и дава нов увид во истражувањето на спојувањето и раздвојувањето на континенталните плочи“, истакнуваат од научниот тим.

Не е склоп од континентални „отпадоци“, туку вистински континент

Тимот од научници напоменува дека треба да се земе во предвид и тоа дека станува збор за геолошки континент, а не склоп од континентални острови и „отпадоци“ (фрагменти), како што до неодамна се мислеше.

„Врз основа на геолошки и геофизички докази кои се собрани од различни страни, особено оние собрани во изминатите две децении, може да се каже дека Зеландија не е склоп од делумно потопени континентални делови, туку кохерентен континент со површина од 4,9 милиони квадратни километри“, стои во студијата.

Два пати се „откршил“, а потоа потонал

Имајќи во предвид дека геолозите Европа и Азија ги сметаат за еден џиновски континент Евроазија, Зеландија и официјално станува нов, седми геолошки континент.

Дебелината на кората од тој континент е помеѓу 10 и 30 километри, а отприлика е со големина на Индија. Се верува дека бил откршен од Антарктикот пред околу 100 милиони години, па дека уште еднаш се откршил од Австралија, пред околу 80 милиони години.

loading...

Ознаки:

 • Главен и одговорен уредник на Arena.mk, безбедносен инжинер во изградба. Човек, кој смета дека со доволна количина на кофеин, може да се завршат сите дневни обврски.

  Можеби ви се допаѓа и

  Одмазда на Путин: Американците откриле тајна руска воена база во Никарагва

  Мистериозен руски комплекс сместен на аголот на вулканскиот кратер во Никарагва, предизвика загриженост помеѓу ...

  Македонскиот пар кој засекогаш останал шокиран поради Баба Ванѓа

  Најпознатата балканска пророчица, Баба Ванѓа на своите клиенти им кажувала тиочно она што го ...

  Што се крие на врвот на планината на неколку километри од Македонија?

  Три члена на првиот специјален тим се обиделе да ја допрат вратата и веднаш ...