Кокино е вонзмеска градба во Македонија? Такви постојат само неколку во целиот свет

Кокино е вонзмеска градба во Македонија? Такви постојат само неколку во целиот свет

Кокино мегалитска опсерваторија која се наоѓа во атарот на општината Старо Нагоричане, на оддалеченост од околу 75 километри од Скопје, односно 35 километри од Куманово.

Таа е поставена на врвот „Татиќев камен“, а името го добила по најблиското село Кокино.

Опсерваторијата е откриена случајно во 2001 год. од страна на бугарски и македонски археолози, а во 2002 год. биле започнати истражувањата од страна на Народниот музеј во Куманово. Таа е датирана во 1800 год. п.н.е., односно раното бронзено време, а се протега на површина од 5 000 квадратни метри.

Мегалитската опсерваторија се наоѓа на неовулкански рид. Карпите се создадени со стврднувањето на лавата, која истекла од вулкански кратер. Времето и ерозијата направиле процепи и дел од тие процепи биле главните маркери низ кои се следеле циклусите на Сонцето и Месечината и се мерело времето.

Седумте камени маркери во минатото ги означувале местата за изгревање на Сонцето и Месечината во периодите на кусодневица, рамнодневица и долгодневица, како и нивните отклони. Сонцето, всушност, само на рамнодневиците – на 21 март и на 21 септември – изгрева точно на исток и заоѓа точно на запад. Потоа, постепено има отклонување кое изнесува до 45 степени.

Местата на изгревање кои се опфаќаат со природните маркери на мегалитните стени во Кокино укажуваат дека изгревањата на исто место на Сонцето се повторуваат на 18,6 години. Веројатно некои членови на племенската заедница имале задача секојдневно да ги следат движењата на небесните тела и да прават календари за одредување на деновите за ритуалните обреди, како и за започнување на сезонските работи во земјоделството и сточарството. Опсерваторијата е сместена на две скалести платформи од кои се следеле планетите. На горната платформа се пронајдени траги од неколку објекти и делови на керамика.

Според наодите на археолозите, на локалитетот Кокино, всушност, немало живеалишта туку дека опсерваторијата воедно била и светилиште, а во процепите на карпите се ставале предмети наменети за нивните божества. На локалитетот има и еден вид престол, каде што, најверојатно, седеле старешините и водачите на племето. При откривањето на локалитетот пронајдени се бројни артефакти (керамички чинии, амфороидни садови, камени секири итн.).

Мегалитната опсерваторија во Кокино се вбројува меѓу највредните стари опсерватории во светот. Заради тоа, во 2005 год. американската вселенска агенција НАСА во листата од 15 вакви опсерватории во светот го рангирала Кокино на четвртото место.[3] Првите четири опсерватории според НАСА се:

Абу Симбел – Египет
Стоунхенџ – Велика Британија
Ангкор Ват – Камбоџа
Кокино – Република Македонија

Истата беше претставена на шоуто “”Ancient Aliens””, што во превод значи “”Древни Вонземјани”” на History 2 каналот.

Погледнете го видеото во продолжение и дознајте за што всушност се работи:

loading...

Ознаки:

 • Главен и одговорен уредник на Arena.mk, безбедносен инжинер во изградба. Човек, кој смета дека со доволна количина на кофеин, може да се завршат сите дневни обврски.

  Можеби ви се допаѓа и

  Ужасот на Северна Кореја

  Една жена која побегнала од харемот тврди дека имала 15 години кога војниците ја ...

  Членовите на Црна Ружа, ги има и во Македонија

  Ретко можат да се сретнат информации за оваа сатанистичка секта која се појавува во ...

  Американско летало е на мисија повеќе од 600 дена и никој не знае зошто

  Американската војска продолжува да ја спроведува една од најтаинствените мисии во својата историја. Беспилотското ...