Од што ќе бидат произведени медалите за олимписките игри во Токио

Од што ќе бидат произведени медалите за олимписките игри во Токио

Јапонија ги замоли своите граѓани и тие да помогнат во оваа иницијатива за медалите во Токио 2020.

Медалите за олимписките игри се планира да бидат направени од рециклирани телефони и електрични уреди. Како ќе функционира?

За секој од медалите е потребен метал кој може да се пронајде во задоволителна бројка во старите телефони, таблети и електрични уреди. Телефоните и таблетите во себе содржат мала количина на вредни метали како што се платина, злато, сребро, литиум и кобалт.

Апаратите за домаќинство како што се фрижидери и климатизери ги содржат истите метали. Металите од рециклираните уреди се собираат со хемиски процеси во земји како што се Кина, Индиа и Индонезија.

loading...

Ознаки:

Можеби ви се допаѓа и

Ова е најголемиот авион во американската воздушна единица (Видео)

Авионот во кој може да собере подморница, хеликоптер или пожарникарско возило. The Lockheed Martin ...

Tоп 10 гејминг бироа на неделата

Топ 10 Battlestations на неделата Што всушност претставува Battlestation? За гејмерот тоа е дел ...

Facebook повторно го копира Snapchat

Опцијата Stories што Facebook ја вметна во Messenger апликацијата, сега ќе ви биде достапна ...