Следи огромно поскапување на цигарите во Македонија

Следи огромно поскапување на цигарите во Македонија

Од први јули годинава се очекува поскапување на цигарите во Македонија.

Според пресметките, кутија цигари ќе поскапи за околу 4 денари. Со ваквото покачување, до 2023 година се очекува кутија цигари да поскапи и за 40 денари.

Од 1 јули 2016 до 1 јули 2023 година, акцизната стапка за цигарите ќе се зголемува за 0,20 денари за цигара секоја година, поради што од почетокот на наредниот месец се очекува цигарите да поскапат за 4 денари.

Сепак, во земјава покачувањето на акцизата не се врзува секогаш за поскапувањето на цигарите во малопродажба. Некои производители веднаш ги покачуваат цените, а некои се одлучуваат да ја компензираат акцизата. Други прозиводители, пак, ги поскапија цигарите пред да биде покачена акцизата.

loading...
 • Главен и одговорен уредник на Arena.mk, безбедносен инжинер во изградба. Човек, кој смета дека со доволна количина на кофеин, може да се завршат сите дневни обврски.

  Можеби ви се допаѓа и

  (ВИДЕО) Погледнете како изгледало езерото во БиХ кое одненадеж го снема!

  Прекрасна убавина!   Ова остана од прекрасното езеро (ВИДЕО): http:Јабланичкото езеро ПОТОА loading...

  Македонија ја очекува вистинска промена на температурите

  Утре наутро понекаде ќе има услови за појава на слаба магла, а преку денот ...

  Политичари повикани да сведочат за случајот Диво Насеље

  Одбраната на обвинитетите за тероризам во случајот „Диво Насеље“ како свои сведоци повика голем ...