Србија испрати предупредување до Македонија

Србија испрати предупредување до Македонија

Србските медиуми продолжуваат со сензационалистичка пропаганда кога е во прашање политичката криза во Македонија само за да го актуелизираат косовското прашање и да го ослободат притисокот кој од меѓународната заедница се врши врз нив.

Затоа спектакуларно пренесуваат дека 800 воени ветерани на ОВК со автоматско оружје во два наврата од Косово преминале во Македонија. Информициите наводно ги имале српските безбеднисни сили за безбедност

„Новости“ пишува дека преминувањето на поранешните членови на ОВК се врши по добро разработен модел – како што некогаш од Албанија во тогашната јужна српска покраина Косово се транспортираа оружје со коли и коњи. Главната мотивација за овие планови е преродбата на идејата за „Голема Албанија“.

Засега македонските безбедносни служби постојано убедуваат дека ризиците од надворешна дестабилизација на Македонија се речиси непостоечки, дека границите се неменливи и почитувани од соседите, дека нема поголеми терористички закани, освен внатрешните проблеми со политичката криза меѓу партиите.

loading...

Ознаки:

 • Главен и одговорен уредник на Arena.mk, безбедносен инжинер во изградба. Човек, кој смета дека со доволна количина на кофеин, може да се завршат сите дневни обврски.

  Можеби ви се допаѓа и

  Што се наоѓа под Скопје?

  Како дванаесетгодишно момче Људмил, нашинец од Австралија, открил урбана мистерија врзана за старо Скопје. ...

  Како Тито ја дочекувал новата година во Југославија?

  Откако знаеме за себе, Нова година е најславениот и најголемиот празник на нашите простори ...

  Фанта настанала како пијалок за нацистите?

  Да не беше Втората Светска војна, денес не би постоела популарната Фанта. Нема ништо ...