Зошто копчињата „F“ и „J“ на тастатурата имаат мали испакнатини?

Зошто копчињата „F“ и „J“ на тастатурата имаат мали испакнатини?

Дали сте забележале дека на секоја тастатура има мала испакнатина или цртичка на буквите „F“ и „J“?

Објаснувањето е следно:

Првите машини имале распоред на тастатурата која бил организиран по азбучен ред. Креаторите биле уверени дека тоа е полесен начин за пишување, затоа што тие кои пишуваат го знаат редоследот на буквите. Подоцна, се дошло до заклучок дека ваквите машини за пишување биле неефикасни и дека тие кои пишувале не биле продуктивни.

Кристофер Латам Шопс, човекот кој прв направил машина за пишување, одлучил да направи нов распоред на буквите, оној кој денес го имаме т.н. „QWERTY“ тастатура.

Распоредот е таков што прстите на левата рака лежат на A S D F, а десната на J K L – ова се вика почетен ред. Буквите „F“ и „J“ се почетни букви на современите копчиња. Овој распоред им овозможува на луѓето да куцаат на слепо без гледање во тастатурата, па така нелогичниот распоред придонесува за ред и ефикасност.

Погледнете го видеото за повеќе детали.

loading...

Ознаки:

Можеби ви се допаѓа и

SpaceX во 2019 го планира она што ниту на Facebook и Google не им успеа

SpaceX не само што се занимава со изградба на ракети и испраќање на сателити ...

Apple со 4 нови реклами за својот iPad Pro (Видео)

Apple денес објави 4 нови реклами кои го споредуваат нивниот iPad Pro со други ...

Sony претстави сензор за снимање slow motion со 1000fps (Видео)

Sony го претстави најновиот сензор за смартфон камери кој може да снима slow-motion во ...