Револуција на Светското првенство во Русија: Потврдено користењето на ВАР

Револуција на Светското првенство во Русија: Потврдено користењето на ВАР…

За прв пат во историјата на светските првенства ќе се користи видео технологијата која ќе им помогне на судиите да донесуваат исправни одлуки.

Регистрирај се на BetCity и освој го најголемиот спортски џекпот во Македонија, вреден повеќе од 400.000 евра.

“Video assistant referee”, систем познат како ВАР, ќе се користи предстојново лето на Светското првенство во Русија. Така одлучи Меѓународниот фудбалски организациски одбор на 132 годишен состанок на шефовите, кој се случи оваа сабота во седиштето на ФИФА во Журич.

Претсавниците ги претставија резултатите од истражувањето на ВАР системот од белгискиот универзитет КУ Леувен, од експерименталното воведување во 2016 година, па се до денес. Филоофијата на ВАР е да со минимално попречување на играта, максимално се намали непочитувањето предизвикано од судиските грешки или пропуштените инциденти. Во тоа влегуваат:

1. Погодок да/не
2. Единаестерец да/не
3. Црвен картон да/не
4. Погрешка на судијата во идентитетот на играчот (погрешно опоменат / исклучен играч)

Образованите судии имаат пристап до видео мониторот и ќе бидат во постојат контакт со главниот судија на натпреварот. Доколку забележат јасна и очигледна грешка, тогаш инцидентот ќе може да се прегледа и одлуката да се промени.

Регистрирај се на BetCity и освој го најголемиот спортски џекпот во Македонија, вреден повеќе од 400.000 евра.

Воведувањето на ВАР технологијата беше еден од главните проекти на претседателот на ФИФА Џани Инфантино откако пристигна на таа должност во 2016 година.

Од ФИФА порано објавија дека ВАР ќе се користи на Светското Првенство во Русија, само доколку ИФАБ даде соодветна дозвола за тоа.

Какво е вашето мислење и кои се вашите коментари по одлуката да се воведе ВАР технологијата и на Светското Првенство во Русија?

Оставете коментар